Vaksin : Selepas Divaksin, Bolehkah Saya Keluar Rumah

Vaksin : Selepas divaksin, bolehkah saya keluar rumah merupakan persoalan yang biasa bermain di minda orang awam. Justeru itu, hari ini kami akan berkongsi serba sedikit berkenaan dengan soalan yang sering bermain di minda orang awam ini.

Ramai yang beranggap, setelah anda divaksin tubuh anda akan menjadi sangat kuat sehingga TIDAK akan terjangkiti oleh virus COVID -19. Tanggapan tersebut adalah SALAH. 

PERINGATAN!!!

Walaupun anda sudah mendapatkan full dose vaksin COVID -19 ini kebolehjangkitan berkenaan dengan virus ini TETAP ada. Tetapi, kebarangkalian untuk anda mendapat jangkitan yang teruk adalah RENDAH. Itu sahaja, BUKAN anda TIDAK akan mendapat JANGKITAN tetapi hanya tahap keparahan jangkitan adalah rendah.

Selepas Divaksin, Bolehkah Saya Keluar Rumah

Vaksin : Selepas Divaksin, Bolehkah Saya Keluar Rumah

Selepas divaksin, bolehkah saya keluar rumah bukan suatu persoalan tetapi satu tanggapan yang sukar untuk ditukar dalam kalangan rakyat Malaysia. Justeru itu, bagi mereka yang masih belum fahami konsep, kami akan memberikan penerangan atau pengetahuan tambahan buat anda.

Selepas divaksin anda TIDAK DIGALAKKAN untuk keluar ke rumah. Walau bagaimana sekalipun, sekiranya PENTING atau faktor bekerja maka anda DIBENARKAN untuk keluar rumah tetapi anda WAJIB:-

  • Jaga jarak ketika berkomunikasi dengan orang ramai
  • Sentiasa mencuci tangan atau gunakan Hand Santizer ketika berada di luar
  • Gunakan Double Face Mask ketika berada di luar atau di kawasan yang sesak

Pasti masih ramai yang tertanya-tanya???

Vaksin

1) Sudah di vaksin tetapi mengapa perlu berjaga-jaga?

TAHUKAH ANDA!!!

Mereka yang baru sahaja mendapatkan vaksin mempunyai imunisasi tubuh yang lemah atau berkurangan dan tubuh memerlukan masa untuk pulih. Justeru itu, anda SANGAT DIGALAKKAN untuk menjaga kesihatan dan tubuh badan anda kerana pada tempoh masa ini badan kita mudah untuk diserang virus-virus.

Baca Juga :   Cara mengurangkan Jerawat

Justeru itu, setelah divaksin anda SANGAT perlu memberi penjagaan tubuh yang lebih berbanding dengan anda belum mendapat vaksin. Semua ini disebabkan, tubuh yang sudah di vaksin akan mengalaimi penurunan imunisasi tubuh berbanding dengan sebelumnya. 

2) Mengapa imunisasi tubuh akan menurun apabila sudah divaksin?

Antara tempoh 21/28 hari selepas divaksin dos kedua, tahap imunisasi badan akan menurun. Selepas 14 hari, antibodi semakin pulih untuk mengekalkan tahap imunisasi supaya dapat menangkis ancaman virus-virus lain. Justeru itu, anda WAJIB menjaga kesihatan selepas divaksin yang kedua. 

3) Apakah makanan yang sesuai buat mereka yang prevaksin?

Semua makanan ada baik untuk anda sebelum mendapatkan vaksin. Walaubagaimana sekalipun, kami sering memberi nasihat kepada orang ramai, sebelum anda pergi mendapatkan vaksin anda WAJIB menjaga kesihatan tubuh badan dengan betul.

Bakal penerima vaksin DIGALAKKAN untuk:-

  • Tingkatkan pengambilan makanan yang tinggi Vitamin C

Tidak semestinya anda perlu mengambil supplement tambahan untuk tingkatkan pengambilan Vitamin C, terkadang anda hanya perlu perbanyakan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam sehari sudah memadai untuk meningkatkan pengambilan Vitamin C.

Vaksin

COVID – 19 : Vitamin C Hanya Suppliment Tambahan

Tetapi sekiranya anda kurang mengambil semua itu maka DISARANKAN untuk mengambil supplement Vitamin C tambahan untuk meningkatkan imunisasi tubuh badan.

  • ELAKKAN pengambilan makanan yang TINGGI kafein sebelum dan selepas divaksin
  • Amalkan pemakanan yang seimbang sebelum mengambil vaksin
  • ELAKKAN mengambil minuman yang beralkohol seminggu atau 3 hari sebelum divaksin dan selepas vaksin dos kedua
  • DAPATKAN tidur yang mencukupi sebelum mengambil vaksin
  • PENTING Sarapan atau ambil makanan utama sebelum anda di vaksin kerana ditakuti anda menjadi lemah selepas di vaksin.

Kesemua ini BUKAN satu tatacara yang DISARANKAN oleh pihak Kementerian Kesihatan tetapi ianya lebih kepada penjagaan diri anda sendiri. Setiap satu GALAKKAN yang diberikan ini bagi memastikan tubuh kita kekal sihat sebelum mendapatkan vaksin COVID -19. Setiap tubuh manusia mempunyai keberkesanan yang berbeza maka DIGALAKKAN untuk menjaganya dengan cara yang bersesuaian dengan tubuh badan kita.

Justeru itu, SANGAT PENTING untuk bertanya kepada mereka yang arif dalam bidang ini. ELAKKAN bertanya atau membaca maklumat daripada Mr Google sahaja. 

Baca Juga :   6 Tips Yang Mudah Untuk Hamil
***ANDA TANYA ANDA AKAN MENDAPATKAN MANFAATNYA***

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh