Punca Sakit Pinggang Pada Wanita Muda

Sakit pinggang mungkin biasa bagi orang yang dah berumur, namun demikian wanita muda juga tidak berkecuali dan punca sakit pinggang pada wanita muda ini perlu dikenalpasti untuk mengelakkan ia dari terus berlarutan.

Banyak sebab boleh berlakunya sakit pinggang ini, ia mungkin disebabkan salah postur badan atau bahagian piunggang yang dipaksa menjalankan aktiviti yang membebankan. Ada juga kes yang melibatkan kerosakan buah pinggang yang mempengaruhi kesakitan luaran sekitar pinggang.

Punca Sakit Pinggang

Kebiasaanya punca sakit pinggang dikalangan wanita muda ialah berkaitan kawasan otot, ginjal, tulang belakang dan saraf. Rasa sakit pinggang ini juga adalah kesan dari ginjal atau dismenorea. Rasa mencucuk dari dalam juga membuatkan rasa hingga ke pinggang pesakit.

Rasa sakit di kawasan punggung atau Low Back Pain ( LBP ) kebanyakkannya dipengaruhi oleh faktor usia, kegemukan, pekerjaan dan aktiviti senaman berat. Penyebab lain adalah proses degeneratif ( spondilosis, HNP, osteoartritis ), osteoporotik, kelainan bentuk tulang belakang ( skoliosis), gangguan sirkulasi, tumor, infleksi, masalah psikoneurotik dan banyak lagi.

Pendek kata, kebanyakan sakit belakang ini mungkin dipengaruhi oleh cara kita tidur dan berejat serta kerja berat yang dilakukan secara berulang. Selain itu juga ia datang dari penyakit dalaman yang perlu pemeriksaan pakar perubatan. Ada kalanya pesakit boleh melihat sendiri secara fizikal warna kemerahan atau lebam jika ia melibatkan punca biasa tetapi sekiranya bengkak atau tidak menampakkan kesan perlulah segera berjumpa doktor.

Bagaimana cara mengelak sakit pinggang

Untuk mengelak sakit pinggang, langkah pencegahan perlu dilakukan seperti :

 • Lakukan pemanasan badan dan gerakan sebelum melakukan kerja berat
 • Amalkan posisi duduk atau berdiri yang sepatutnya
 • Mempraktikkan cara yang betul untuk mula mengangkat barat tanpa membebankan lagi badan dan pinggang
 • Lakukan aktiviti yang memberikan regangan pada pinggang seperti berenang atau olahraga ringan.
 • Elakkan bersukan melibatkan beban pada tulang belakang seperti lari dan mengangkat beban.
 • Tidur dalam posisi betul dengan meluruskan badan dengan mempunyai alas.
 • Lakukan aktiviti menguatkan otot punggung seperti plank, side palng dan bridge.
Baca Juga :   Cara Putuskan Rantaian COVID-19 di sekolah

Ubatan moden

Terdapat banyak ubatan moden yang boleh menyembuh atau menngurangkan sakit pinggang ini. Ada ubatan yang digunakan secara dalaman atau kegunaan luar. Ubatan moden adalah mengikut diskripsi doktor mengikut kesesuaian dan menerusi keputusan ujian mengenalpasti punca sakit.

Ubatan tradisional/ Makanan tambahan

Badan memerlukan zat yang mencukupi untuk memperbaiki keradangan yang ada. Kebiasaannya ubatan tradisional seperti minyak sapu mampu memberi kelegaan pada pesakit, ada juga ia dalam bentuk tampalan bagi melegakan kesakitan. Namun demikian ada antara ubatan ini hanya memberi kesan sementara dan kemungkinan kesakitan akan berulang.

Makanan tambahan

Jika ingin memilih cara lebih selamat mungkin dengan mengamal makanan tambahan. Mengamalkan pemakanan yang betul sebenarnya boleh mencegah kecederaan otot dan masalah sakit pinggang. Beberapa contoh makanan berikut boleh memberikan nutrisi yang baik untuk mencegah dan menyembuh sakit pinggang.

 • Vitamin A – daging, hati ayam, susu, telur
 • Vitamin B12 – ikan, ayam
 • Vitamin c – Buah sitrus, sayuran brokoli, bayam, ubi kentang
 • Vitramin D – Putih telur, minyak ikan, susu
 • Vitamin K – Sayuran hijau, susu
 • Zat Besi – Kerang, telur, kekacang, sayuran
 • Magnesium – gandum, kentang, buah kiwi , alpukat, pisang
 • Kalsium – susu, sayuran, tauhu, kekacang, ikan salmon, jagung

Mengambil ekstrak nutrisi lengkap

Di pasaran terdapat pelbagai nutrisi lengkap vitamin-vitamin untuk makanan tambahan. Nutrisi disatukan dalam satu campuran bagi memudahkan pesakit untuk mengambilnya. Vivix dari shaklee merupakan salah satu contoh makanan tambahan yang mempunyai kepelbagaian nutrisi yang boleh diamalkan untuk memberi lebih keselesaan bagi sakit pinggang golongan muda. Banyak juga makanan tambahan lain, tetapi seharusnya pesakit memilih dengan baik dengan memerhati dahulu kandungan dan testimoni penggunaan dari pengguna sebelumnya.

Punca Sakit Pinggang Pada Wanita Muda

  Punca Sakit Pinggang Pada Wanita Muda

Selain itu, produk Shaklee yang boleh membantu seperti :

Baca Juga :   Sebab Remaja Malas Bersenam

OsteMatrix ( Kaya dengan Kalsium )

OsteMatrix

                            OsteMatrix

Vitalea ( Multivitamin yang lengkap )

Vitalea

                                    Vitalea

Untuk dapatkannya, boleh hubungi saya seperti di bawah :

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh