Jerawat Dan Punca

Sumber gambar : google

Jerawat merupakan suatu fenomena biological yang terjadi pada kulit akibat dari masalah keradangan tisu pada bahagian kelenjar minyak di kulit manusia. Ianya sering muncul pada bahagian kulit yang selalu berminyak seperti kulit muka, dahi, dada, bahu dan kulit badan. Jerawat adalah yang paling biasa di kalangan remaja, walaupun ia mempengaruhi orang dari semua peringkat umur. Berdasarkan kajian yang dijalankan dalam bidang perubatan dermatologi telah menemukan hampir 50 jenis jerawat telah menjadi masalah kepada lelaki dan wanita.

Faktor penyebab jerawat:-

1) Keturunan

Terdapat kajian mengatakan ibu bapa yang mempunyai masalah jerawat yang teruk, besar kemungkinan 50% anak mereka boleh mengalami masalah jerawat. Walaubagaimana sekali pun, faktor keturunan BUKAN lah 100% menjadi penentu anak akan mendapat jerawat. TETAPI faktor keturunan ini perlulah bersatu dengan faktor yang lain untuk menjadi penyebab masalah kulit yang berjerawat ini.

2) Makanan

Kajian menunjukkan bahawa faktor pemakanan tertentu, termasuk susu skim dan makanan kaya karbohidrat seperti roti dan kerepek mungkin memburukkan lagi keadaan jerawat. Justeru itu, kajian yang mendalam perlu dilakukan bagi memastikan bahawa diet memainkan peranan penting untuk mengurangkan masalah jerawat.

3) Kotoran atau kulit berminyak

Sesetengah individu mempunyai lebih banyak kulit “berminyak” daripada yang lain (seperti “bintik hitam” adalah minyak yang teroksidasi, bukan kotoran). Peluh tidak menyebabkan jerawat. Walau bagaimanapun, terdapat peningkatan bakteria selepas bersenam, jadi disarankan untuk mandi. Sebaliknya, basuh berlebihan boleh mengeringkan dan merengsakan kulit.

Jerawat juga boleh berlaku apabila liang kulit disekat dengan minyak, kulit mati, atau bakteria. Setiap liang kulit adalah pembukaan kepada folikel. Folikel terdiri daripada rambut dan kelenjar sebaceous (minyak). Kelenjar minyak mengeluarkan sebum (minyak), yang mengalir rambut, keluar dari liang, dan ke kulit. Sebum menjadikan kulit pelincir dan lembut. Tetapi penghasilan yang berlebihan boleh memberikan kesan NEGATIF kepada kulit antaranya terhasillah masalah jerawat.

Baca Juga :   Apa Itu Intermitent Fasting (IF) 2021

Antara faktor penyebab berlakunya jerawat adalah disebabkan oleh:

●Terlalu banyak minyak dihasilkan oleh folikel
●Sel-sel kulit mati terkumpul di dalam liang-liang
●Bakteria membina dalam liang-liang

Masalah ini menyumbang kepada perkembangan jerawat. Jerawat muncul apabila bakteria tumbuh di liang yang tersumbat dan minyak tidak dapat melepaskan diri.

4) Hormon

Kebanyakan wanita memecah kitaran. Beberapa pil kontraseptif oral membantu melegakan jerawat, tetapi sesetengah mungkin membuat jerawat lebih teruk. Justeru itu, amatlah disarankan untuk bertanya doktor yang untuk mendapatkan penerangan yang lebih jelas.

5) Kosmetik

Produk kosmetik dan penjagaan kulit yang paling tidak menyumbat pori (“comedogenic.”) Daripada banyak jenama yang ada, mereka yang disenaraikan sebagai “berasaskan air” atau “bebas minyak” (tidak komedogenik) adalah pilihan yang lebih baik.

Tips terbaik untuk ELAKKAN jerawat :-
– Bersihkan muka selepas menggunakan kosmetik
“Double cleasing” untuk mendapatkan kebersihan yang lebih sebelum tidur

6) Ubat-ubatan

Sesetengah ubat boleh menyebabkan atau memburukkan jerawat, seperti yang mengandungi iodine, bromida, atau steroid. Ubat ini boleh menyebabkan keadaan jerawat semakin teruk. Walaubagaimana sekali pun, ebanyakan kes jerawat bagaimanapun tiada kaitan dengan ubat. Setiap apa yang diambil (ubat) akan ada kebaikan dan keburukkan tetapi ianya perlulah di nasihati oleh doktor.

Jerawat bukanlah satu masalah yang besar. Tetapi sekiranya, masalah ini menyebabkan anda kehilangan keyakinan berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang lebih baik. Perlulah beringat, setiap apa yang dilakukan perlulah menjaga kebersihan.

Rujukkan:-
1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047
2) https://www.healthline.com/health/skin/acne#prevention
3) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/acne-causes

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh