Ajar Anak Bahasa Inggeris


Banyak ibu bapa mahu anak-anak di ajar Bahasa Inggeris dari usia yang muda. Saya sering berjumpa ibu bapa kanak-kanak seawal dua atau tiga tahun yang mengatakan bahawa kecekapan dalam bertutur dalam Bahasa Inggeris akan membantu anak-anak mendapat peluang yang cerah pada masa depan. Dalam erti kata lain, lebih cepat anak-anak mereka di ajar Bahasa Inggeris, lebih baik penguasaan Bahasa Inggeris mereka.
Satu faktor yang paling penting dalam kejayaan penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan kanak-kanak adalah minat dan galakan dari ibu bapa tidak kira apa peringkat umur kanak-kanaktersebut. Jadi apa yang boleh ibu bapa lakukan di rumah untuk menyokong pembelajaran mereka? Berikut adalah tips ajar anak Bahasa Inggeris.
Ibu Bapa Belajar Bahasa Inggeris
Untuk membina sikap yang positif terhadap pembelajaran ia boleh dimulakan dengan ibu bapa itu sendiri belajar Bahasa Inggeris. Jika anda menghantar anak anda ke kelas untukbelajar Bahasa Inggeris, mengapa anda tidak menyertainya juga? Belajar Bahasa Inggeris bersama-sama merupakan cara terbaik untuk meluangkan masa bersama anak-anak anda dan mewujudkan sikap positif terhadap pembelajaran dan bercakap bahasa Inggeris. Kurang keyakinan untuk berkomunikasi menggunakan bahasa Inggeris timbul kerana tiada rakan yang memahami untuk memulakan. Jika ibu bapa dan anak sama-sama mencuba belajar dan berkomunikasi bersama akan membantu dalam usaha meningkatkan keyakinan diri anak itu sendiri.
Bermain dalam Bahasa Inggeris
Kanak-kanak secara semula jadi akan belajar segala-galanya di sekeliling mereka tanpa campur tangan orang dewasa. Mereka melakukan ini melalui kaedah bermain walaupun dalam masa yang sama mereka banyak melakukan kesilapan. Untuk membantu anak anda dalam pembelajaran Bahasa Inggeris, pastikan mereka untuk bermain dalam bahasa. Di rumah, cuba bermain permainan popular dalam Bahasa Inggeris. Dalam erti kata lain, wujudkan suasana untuk belajar Bahasa Inggeris dengan cara yang sama mereka belajar bahasa ibunda.
Membaca buku cerita Bahasa Inggeris sebelum tidur
Untuk mengembangkan mana-mana bahasa, ibu bapa boleh menggunakan buku cerita untuk dibacakan setiap kali sebelum tidur. Ini memberikan satu peluang besar untuk menambah kosa kata Bahasa Inggeris dengan cara yang tidak dapat dilupakan. Kita semua masih ingat buku-buku kegemaran dari ketika kita masih kecil. Cerita dapat membuat individu rasa seronokdengan jalan cerita yang menarik dan membuka pelaung untuk anak meneroka bahasa untuk mendalami sesebuah cerita. Apalagi sekiranya, buku tersebut mempunyai visual yang menarik.
Bahasa yang ringkas, berulang-ulang, dan memperkenalkan ciri-ciri seperti rhyme. Ia kursus kosa kata dan menggalakkan kanak-kanak untuk bertanyakan soalan mengenai watak dan plot. Alternatif yang sangat baik adalah dengan menggunakan buku-buku audio ataupun cerita-cerita dalam talian jika anda kurang yakin tentangkaedah membaca kuat kepada anak anda dalam Bahasa Inggeris.
Biasakan dengar radio dan rancangan televisyen bahasa Inggeris
Terdapat perbezaan yang besar antara terdedah kepada bahasa dan pembelajaran bahasa. Secara tradisinya, apabila kita berfikir tentang pembelajaran bahasa, biasanya kelas tatabahasa di sekolah, mengulang perkataan dan memusingkan muka surat di dalam buku teks. Walau bagaimanapun, permulaanpembelajaran perlu bermula dengan pendedahan kepada bunyi dan irama bahasa yang lain daripada arahan yang jelas dan nyata.
Seperti kanak-kanak belajar bahasa ibunda, mereka melalui satu proses yang luar biasa dalam otak mendengar segala-galanya di sekeliling mereka, bersama-sama picing maklumat dan kemudian menggunakannya. Seorang kanak-kanak tidak boleh meniru perkataan boneka semasa pertama kali dia mendengar, tetapi sebaliknya akan mendengar perkataan ini berkali-kali, sebelum cuba perkataan sendiri. Radio menawarkan peluang untuk mendengar bahasa lain yang dituturkan oleh juruhebah yang berlainan dengan pelbagai loghat.
Eksperimen dengan Bunyi
Dalam sesetengah kes, jika kita tidak terdedah kepada maklumat tertentu pada peringkat awal contohnya, bunyi-bunyian tertentu daripada bahasa asing,ia menjkadi sangat sukar untuk difahami.  Pendedahan kepada bunyi-bunyian dari usia yang muda adalah penting untuk menguasai bahasa yang seterusnya.
Oleh sebab itu,institusi bahasa di seluruh dunia telah memperkenalkan program phonics yang telah menjadi semakin popular di dalam sistem pendidikan di luar negara. Program phonics asalnya direka untuk menyokong membaca dan menulis melalui amalan bunyi dan mengenal pasti simbol (huruf) yang sama. Kanak-kanak kemudian mula menggabungkan bunyi untuk menjadikan perkataan dan amalan ini menjadi asas untuk membaca dengan yakin dan seterusnya diaplikasikan dalam penulisan.
Kita boleh membantukanak-kanak dalam usaha membangunkan bunyi, melalui aktiviti-aktiviti phonics berdasarkan banyak pengulangan. Terdapat rancangan TV kanak-kanak seperti Sesame Street.
Anda juga boleh meniru aktiviti-aktiviti seperti ini di rumah. Bunyi keluar perkataan-perkataan baru untuk anak-anak supaya mereka dapat mendengar bunyi-bunyian individu: b-a-t, kelawar. Pergi memburu harta karun dan mencari benda-benda yang bermula dengan b. Bunyi keluar perkataan tiga huruf mudah dengan magnet peti sejuk dan kemudian menukar huruf awal atau berakhir, jadi Kelawar menjadi kucing, duduk atau mat.
Memainkan hopscotch dengan huruf dan bukan nombor yang dalam kotak. Mengamalkan twisters lidah dengan anak-anak yang sudah memahami sedikit Bahasa Inggeris. Akhir sekali, cuba membuat Surat daripada bahan-bahan yang berlainan seperti paip pembersih atau plasticine dan bunyi-bunyian amalan supaya mereka boleh mengecam bentuk huruf sebelum mereka mula menulis.
Wujudkan Aktiviti Bersama Dalam Bahasa Inggeris
Anak-anak suka untuk beraktiviti yang melibatkan kreativiti dan kerja tangan seperti arahan untuk melukis sesuatu atau menggunakan arahan bahasa Inggeris untuk membuat sesuatu origami. paling kurangkan pun menggunakan bahasa yang mudah dalam usaha menyelesaikan sesuatu aktiviti seperti; boleh anda bagi saya gam?, terima kasih,  mengapa anda melukis gambar?,  bolehkah anda membantu saya?. Ungkapan seperti ini adalah bahasa yang paling membantu anda dalam usaha memperkenalkan Bahasa Inggeris kepada anak-anak anda. Selain itu, anda boleh mengikuti arahan membuat kek dalam bahasa Inggeris bersama-sama dengan anak-anda. Dalam proses ini, anda menggunakan bahasa seharian yang digunakan oleh guru dalam bilik darjah.
Menyanyi bersama-sama
Dapatkan video di You Tube untuk membantu anda menyanyi bersama dengan anak anda. Mula-mula, dengar beberapa lagu nursery rhyme, Muzik dan rhyme dapat membantu kanak-kanak menggunakan ayat yang penuh, intonasi, irama, serta membina keyakinan. Dengan cara ini juga,  kita dapat mengajar secara jelas ciri-ciri bahasa ini. Kita juga boleh memperkenalkan kanak-kanak kepada struktur bahasa agak sukar melalui lagu. Contoh, jika anda gembira, tepuk tangan. Pelbagai lagilagu lain yang menarik yang boleh anda teroka dalam You Tube.

Baca Juga :   Dilema Ibu Bapa Ketika Mendidik Anak

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh