Cara Gembira Hati Anak

Cara gembirakan hati anak yang masih kecil. Kadang-kadang kita anggap anak-anak tidak memahami dan tidak mempunyai perasaan. Kesilapan yang perlu kita tahu dan sedar. Kanak-kanak juga perlu rasa gembira untuk perkembangan fizikal, emosi, intelek dan spiritual yang stabil. Kita lihat apa yang boleh kita lakukan untuk gembirakan hati anak-anak kecil.

Ada masa bersama

Walau sesibuk mana ibu bapa bekerja,sediakan sedikit masa dalam sehari masa untuk bersama mereka. Ada masa untuk bersama dan temani mereka beraktiviti seperti makan, mandi atau bermain.


Ciuman 

Beri ciuman dengan penuh kasih sayang. Anak-anak juga dapat merasai keikhlasan kasih sayang dari ibu bapanya. Contohnya sebelum pergi dan balik kerja,cium pipi dan dahi mereka. Anak-anak yang selalu rasa disayangi akan menunggu kepulangan ibu bapa mereka. Ajar juga mereka mencium pipi kita. 

Sediakan masa dan ruang untuk bermain

Anak-anak mempunyai rasa yang tinggi untuk bermain dan meneroka benda baru dijumpai. Beri mereka masa itu untuk mereka bermain dan meneroka benda baru kerana dari situ mereka mula belajar dan memahami sesuatu serta menjadi lebih kreatif. Mereka akan rasa teruja dan gembira bila dapat bermain sesuka hati tetapi dengan perhatian dan kawalan keselamatan dari  ibu bapa.

Hubungi Saya :

Whatsapp : 0199236257

Telegram : Azlinasss

 

Baca Juga :   Vitamin Untuk Anak Susah Makan Terbaik Masa Kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1
Hubungi saya sekarang untuk pertanyaan...

Klik Logo WhatsApp di bawah
Powered by